A tapéták és típusaikA tapétázás nagyon elterjedt megoldás a belső falak díszítésére, nem véletlenül, ugyanis a széles választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja azt a tapétát, ami a saját elképzeléseinek a legjobban megfelel. Lássuk, milyen típusú tapéták vannak, és mit kell tudni róluk.

Az egyik legnépszerűbb típus a papírtapéta. Népszerűségét nagyrészt az alacsony árának köszönheti, azonban számos egyéb előnye is van. Ilyenek pl. az átfesthetőség és az, hogy szellőzik alatta a fal.

Rendkívül sokoldalú megoldás a vlies tapéta, ami textiltapéta. Előnyei, hogy mérettartó, így a ragasztót a falra lehet kenni, nem a tapétára kell, rengeteg különböző mintával készül, és a papírtapétával szemben mosható is, így különösen kedvelt megoldás vizes helyiségekben. Fürdőszobában, konyhában is nagyon jól használható. A vlies tapéta alatt szintén szellőzni tud a fal.

A műanyagból készült vinil tapéták szintén minden helyiségben alkalmazhatók, ugyanis a műanyag vízhatlan, így a vinil tapéta könnyedén mosható, tisztítható.

Létezik olyan textiltapéta is, amely vinil bevonattal készül mindkét oldalán, így maga a textil egyáltalán nem érintkezik ragasztóval. Ennek köszönhetően a mérettartó, és a színe is élénk, kiváló.

A legdrágább megoldás az üvegszövet tapéta, azonban rengeteg egyedülálló előnye miatt sokan megfizetik a prémium árakat. A legnagyobb előnye, hogy átfesthető, lakkozható, tapétázható megoldásról van szó, és a méretét, színét is kiugróan sokáig megtartja.