Magyar valóság: kék-fehér hagyományok az urbánus kultúrában

Design heti programjainkon négy női alkotónak a kortárs képzőművészet, a divat és a formatervezés határmezsgyéjén elhelyezkedő alkotásait mutatjuk be, akik bár hagyományos technikákkal dolgoznak, napjaink aktuális társadalmi kérdéseire reflektálnak frissen és izgalmasan. Tervezők: Szilágyi Csilla, Boldizsár Zsuzsa, Szabó Eszter Ágnes, Hegedűs Anna – Piroshka

Magyar valóság: kék-fehér hagyományok az urbánus kultúrában  – kiállításmegnyitó

A tányér hétköznapi tárgy. Vannak olyan tányérjaink, amelyekkel megterítünk, de egy pillanatra sem gondolkodunk el rajtuk. A virágminták és apró ornamentikák nem kötik le a figyelmünket. Evés közben a legkevésbé sem gondolunk a társadalmi egyenlőtlenségekre, az utcai koldusokra vagy bármilyen, számunkra zavaró dologra. De mi van akkor, ha a leves után, a virágminta helyett mégis megjelenik a tányérunkon egy menekült, vagy éppen egy utcai verekedés? Mi üti meg az ingerküszöböt? Van-e a design és képzőművészet közös területének olyan ereje, ami beindítja a gondolatainkat a porcelán, mint presztízs tárgy és a társadalomkritikus történetmesélés között?

Időpont: Október 6., 18:00. | Helyszín: FIAN Koncept | Cím: 1014 Budapest, Fortuna u. 18.
Regisztráció: https://goo.gl/forms/5CZY6ZyVrwbS6cfB3

A kiállítás a Design Hét Budapest / Budapest Design Week teljes ideje alatt (október 6-14.) megtekinthető, minden nap 10:00-18:00 között.

Kék – fehér // Piroshka kollekció bemutató

Eseménysorozatunk második állomása a Piroshka INDIGO Summer kollekcióbemutató. Az elegáns, letisztult vonalvezetésű darabok ötvözik a nagyvárosi sikket és a hagyományos népies motívumvilág elemeit, mindazonáltal a hagyományos kékfestő eljárást élteti tovább egy teljesen új értelmezésben, mintegy tökéletes bizonyítékként arra, hogy a népies hogyan lehet egyidejűleg időtlen, tradicionális és végtelenül nőies. A ruhák selyem, vászon, organza alapanyagra, hagyományos kékfestő eljárással készülnek, újraértelmezett motívumvilággal és kézi hímzéssel kiegészítve.

„Számomra a mesehős, Piroska, a tradicionális kelet-európai gyökerekkel rendelkező lány alteregója, aki a nagyváros forgatagában megpróbálja összekapcsolni a két világot.” – mondja Hegedűs Anna, a márka alapítója, aki Berlinben él, ott született, de sokat gyerekeskedett Magyarországon. Ez a kulturális örökség folyamatosan jelen van munkáiban, így egyfajta romantika és érzékenység ötvöződik Berlin nagyvárosi, multikulturális világával.

Időpont: október 13., 18:00 | Helyszín: FIAN Koncept | Cím: 1014 Budapest, Fortuna u. 18.
Regisztráció: https://goo.gl/forms/OcGQhW01AKFmU5hr2

Kék – fehér // Közösségi falvédőhímzés

Kék-fehér programsorozatunk záróeseménye egy közösségi felvédőhímzés, Szabó Eszter Ágnes, a közismert “Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowieval” című falvédő alkotójának vezetésével.
Egy szintén zsáner fiction jelenetet fogunk hímezni közösen, ami a vidék, a messziről jött emberek és lények közös élményeiről szól.
Az esemény reflektál az alkotó ember az univerzum kapcsolatára is, az egyszerű eszközökkel való vélemény-nyilvánítás szabadságának reményével. A hagyományos hímzések a XXI. században szintén új jelentést kapnak és bár a technika több száz évre tekint vissza, nekünk mai szemmel kell tekintenünk a tárgyainkra. A korszellem tükröződik az új tárgyakon bármilyen hagyományt kövessenek is.
A hímzés női tevékenység, de a falvédőkön mindig kritikával illette a férfiak viselkedési szokásait. Ez ma sincs másképp. Egy hagyományos médiumban a politika, a tudomány és a fikció jelentkezik majd, kihasználva a falusi romantika utáni vágyunkat.

Időpont: október 14., 10:00-18:00 | Helyszín: FIAN Koncept | Cím: 1014 Budapest, Fortuna u. 18.
Hímezni egyszerre 5 fős csoportokban lehet, ezért kérlek, regisztrációkor add meg, melyik időintervallumban szeretnél hímezni. Regisztráció: https://goo.gl/forms/apNdhX0tzEZhCWDL2

Az eseményeket Facebook oldalunkon is követheted. Várunk szeretettel!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Related Posts

Comments are closed.